Coeur Psykoterapi

Et par holder hånd

Intimitet i parforholdet

Intimitet er et ord, der bliver mere og mere brugt i parforhold og i samfundet. Men hvad er det egentlig for noget, og er der forskel på sex og intimitet? Du kan i dette blogindlæg blive klogere på ordet intimitet, og hvad du kan gøre, hvis intimiteten er helt forsvundet i dit parforhold. 

Hvad er intimitet?

Intim kommer fra latinsk og betyder inderst. Det definerer ret godt, hvad begrebet intimitet dækker over. 

Intimitet er det, vi oplever, når vi føler os forbundet til vores partner. Dette opstår nogle gange spontant i form af kys og kram, men det kan også ligge i de ting, som ikke nødvendigvis virker til at have den største betydning.

 • Det at se hinanden i øjnene, når vi taler sammen 
 • At tænde stearinlys når vi sætter os i sofaen om aftenen 
 • At vi stryger vores partner hen over ryggen, når han eller hun laver mad 
 • At du tager din partners hånd på gåturen
 • At vi kan tale om alting og ingenting og samtidig føle os mødt af rummelighed og kærlighed

 Intimitet ændrer sig i forskellige faser

Intimitet og seksualitet er ord, som vi ofte forbinder med spænding, lyst, leg og glæde. Samtidig er det også en følelse, da kroppen er noget personligt, og når vi skal dele den med andre, kan den gøre os sårbare. 

Begrebet intimitet rummer både den fysiske såvel som den følelsesmæssige nærhed. Dette kan være ord som; ømhed, samhørighed, lyst, sex og krop, der forbindes med intimitet. 

Dit ønske om nærhed, ømhed og kontakt er en naturlig lyst, som vi alle kender. Vi mærker alle seksualitet, men vi er langt fra ens. Du og din partner består altså af to forskellige individer med hver jeres livserfaring, overskud og lyst. Intimitet og seksualitet er betinget af de forskellige livsfaser, I er i og dermed betinget af det, som I oplever på andre måder i jeres liv. 

Intimitet hænger sammen med det øvrige i et forhold og intimitet ændrer sig derfor naturligt i forskellige faser i livet. 

 

Savner du intimitet i dit parforhold?

Hvis du savner intimitet i dit parforhold, kan det føles som om, at stabiliteten, trygheden og harmonien er kommet til at fylde så meget, at det overskygger alt andet såsom begæret og nysgerrigheden til hinanden.

Dette kan for eksempel komme til udtryk ved:

 • At du oplever manglende lidenskab, liv og seksuel spænding imellem jer. For eksempel gennem kommunikation og berøring
 • Du i perioder kan have svært ved at føle dig værdig til opmærksomhed og nydelse. For eksempel på dage hvor du ikke føler dig attraktiv nok, ikke føler du præsterer det du vil, eller hvor du bruger mere energi på at kritisere dig selv 
 • Du og din partner får sjældent talt om, hvordan I egentlig hver især har det – både med jer selv og med hinanden. Hvis I ikke gør plads til åbenhed, risikerer I at komme så langt væk fra hinanden følelsesmæssigt, at det intime bliver svært at finde frem igen
 • Du har svært ved på naturlig vis at gå hen til din partner, hvis du har haft en dag, hvor dine følelsesmæssige behov ikke er blevet imødekommet, og du for eksempel ikke har haft tid til dig selv, eller ikke er blevet set af din partner
 • Du savner flere initiativer til meningsfulde og overraskende oplevelser som par, hvor der er tid til nærhed og dybere kontakt

 

Afsæt tid til at pleje intimiteten

Hvis du gerne vil værne om intimiteten i dit parforhold, er det nødvendigt, at I som par prioriterer den, og at I sætter tid af til at pleje den i jeres forhold. Det kan i det hele taget være godt for jer som par at rette opmærksomheden mod, hvordan I kan glæde hinanden og møde hinanden på det intime område. Det giver ofte glæde i en travl hverdag, hvis I begge er opmærksomme på at give kram i løbet af dagen, et kys når I kommer hjem og en arm rundt om skulderen, når I sidder i sofaen.

Har I som par mistet intimiteten i jeres parforhold, så kan jeg med professionel psykoterapi Roskilde hjælpe jer med at genfinde den. 

 

3 tips til at genskabe intimitet i parforholdet

Er dit parforhold i krise, så får du her inspiration til, hvordan I kan få genskabt intimiteten til hinanden.

 • Tid og prioritering

Få skabt nogle lufthuller, hvor I som par har mulighed for at få noget uforstyrret tid med hinanden. Måske skal børnene have legeaftaler, vasketøjet skal blive liggende, opvasken skal stå urørt osv. 

 • Spørg ind til hinanden

I mange parforhold sker det ofte, at man tror, man kender hinanden og ikke behøver at spørge ind til den anden, men derimod ved, hvad ens partner tænker. Det er en af de største fejl i et forhold! Det er ofte her, hvor misforståelserne opstår, så husk at spørge ind til hinanden og vær nysgerrige 

 • Genopdag hinanden fysisk

Vær nysgerrige på hinandens kroppe og tal om jeres lyster og fantasier 

 

Kan vi genskabe intimiteten i vores parforhold?

Kærlighed er en af grundstenene i menneskets liv, så hvis I ønsker at komme tættere på hinanden, og tale om emner, som I normalt ikke berører i hverdagen, er parterapi en unik mulighed. Uanset om I er i krise eller ej. Hvis det lyder voldsomt i dine eller din partners ører at gå i parterapi, så tænk på det ligesom din bil der skal på værksted. For at den kan holde i længere tid og køre godt, skal den en gang imellem til serviceeftersyn. Ønsker I mere ærlighed, nærvær, samhørighed, intimitet, plads og ro med hinanden, er parterapi Roskilde, hvor I får støtte til at nærme jer hinanden igen, måske lige det I har brug for?

Du er altid velkommen til at skrive til mig eller ringe og få en uforpligtende snak på +45 5314 5051
Kærlig hilsen
Mie